Úterý, 24 září, 2024
- Komerční sdělení -aktuality

Z finanční krize k prosperitě – I pomalými krůčky můžeme ujít kus cesty

Finanční krize může zasáhnout každého z nás. Ať už je to nečekaná ztráta zaměstnání, neočekávané výdaje nebo dokonce válka či pandemie, která ovlivní celosvětovou ekonomiku. Bez ohledu na příčinu je důležité vědět, že se i v těžkých časech můžeme postupně dostat zpět k finanční stabilitě a prosperitě. Jak tedy začít?

Změny nenastávají přes noc – Začněte důkladnou analýzou

Finanční krize bývají velmi stresující a často i zdrcující. Naštěstí postupně můžete dostat své finance opět pod kontrolu. V prvé řadě však přijměte skutečnost, že změna k lepšímu nepřijde přes noc. Každá cesta začíná malými krůčky. Ať už je to snížení výdajů, zvýšení úspor nebo hledání dodatečných zdrojů příjmu. Každý krůček může vést k úspěchu.

Nejprve byste měli realisticky vyhodnotit, jak velký finanční problém vůbec máte. Začněte sepsáním všech svých příjmů, výdajů, dluhů a úspor. Tento seznam vám poskytne jasný obraz o vaší finanční situaci a pomůže vám identifikovat oblasti, kde můžete ušetřit.

Pokud jste si tento seznam, kterému se odborně říká bilance příjmů a výdajů či také osobní nebo rodinný rozpočet, již sestavili, nyní rozhodněte, které výdaje jsou zbytné. Tyto výdaje se snažte následně omezit nebo úplně eliminovat. Jsou to zpravidla nákupy nepotřebných věcí, návštěvy kina, stravování v restauracích apod.

Pokud je to možné, snažte se také najít způsoby, jak si přivydělat nebo zvýšit svůj současný příjem. Může to být třeba dočasná brigáda, prodej nepotřebných věcí apod. Každý dodatečný příjem vám pomůže zmírnit finanční nesnáze.

Pokud si nejste v sestavování své finanční bilance jistí nebo potřebujete získat patřičný nadhled, snažte se najít kvalitního finančního poradce. Může vám totiž pomoci s vytvořením realistického finančního plánu, který zahrnuje splacení dluhů, tvorbu úspor i vhodné investování, až na tom budete finančně dobře.

Poradce vám může také poskytnout cenné rady, jak své finance spravovat lépe. Díky němu dokážete snadněji změnit své finanční návyky a lépe se vám pak bude předcházet finančním krizím.

Půjčka jako jedno z řešení

Pokud to vaše finanční situace vyžaduje a netopíte se v dluzích, můžete pro překlenutí svých finančních problémů využít půjčku. Sjednáte ji v bance i v jiných finančních ústavech. Navíc ji můžete vyřídit také online, např. tady: https://razdvapujcka.cz/pujcka-online.

Online půjčka je rychlé a jednoduché řešení pro ty, kteří potřebují okamžitou finanční pomoc. Pečlivě však zvažte všechny podmínky i výši úrokové sazby a ujistěte se, že budete schopní svou půjčku splácet včas.

Jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru je úroková sazba. Při porovnávání půjček věnujte proto pozornost tomu, zda finanční instituce uvádí úrokovou sazbu jako roční, měsíční či např. kvartální.

RPSN neboli roční procentní sazba nákladů zahrnuje nejen úrokovou sazbu, ale i všechny další poplatky spojené s půjčkou (např. poplatky za poskytnutí půjčky, správu účtu apod.). RPSN vám tak poskytne skvělý přehled o skutečných nákladech půjčky.

Důležitá je také doba splatnosti. Ovlivňuje totiž výši vašich měsíčních splátek a celkové náklady na půjčku. Kratší doba splatnosti obvykle znamená vyšší měsíční splátky, ale nižší celkové náklady na úroky. Delší doba splatnosti znamená nižší měsíční splátky, ale vyšší celkové náklady na úroky.

Pečlivě před uzavřením smlouvy nastudujte smluvní podmínky a zjistěte, jaké poplatky máte během trvání půjčky platit. Mohou to být poplatky za poskytnutí půjčky, vedení účtu, předčasné splacení nebo poplatky za opožděné splátky.

Zajímejte se také o to, u koho si peníze půjčujete. Vyberte si důvěryhodného a ověřeného poskytovatele půjček. Prozkoumejte recenze a hodnocení poskytovatele, abyste zjistili, jaké jsou zkušenosti ostatních klientů.

Zjistěte, zda můžete půjčku předčasně splatit a jaké jsou podmínky předčasného splacení. Některé půjčky umožňují předčasné splacení bez sankcí, zatímco u jiných vám může finanční instituce účtovat za předčasné splacení poplatky.

Pokud máte problémy se splácením svých dluhů, neváhejte kontaktovat věřitele. Vysvětlete jim svou situaci a zjistěte, zda a za jakých podmínek vám mohou nabídnout odložení splátek nebo restrukturalizaci dluhu.

Až se začne blýskat na lepší časy…

Až se vám podaří dostat z nejhoršího, začněte s tvorbou rezervního fondu. Tento fond vám v budoucnu bude sloužit jako rezerva pro případ dalších neočekávaných výdajů a pomůže vám předcházet i dalším finančním krizím.

Začněte založením spořicího účtu, na kterém si rezervní fond budete tvořit. Sem si každý měsíc posílejte to, co vám zbyde. Rezervní fond si vytvořte ve výši tří až šesti měsíčních výdajů. Pak by měl ve většině případů na neočekávané výdaje dostačovat.

Jakmile budete mít rezervní fond vytvořený a budete finančně v plusu, nebojte se investovat. Investování dnes již není jen výsadou mužů. I ženy v posledních letech investují a tento trend stále nabývá na síle. Ženy investují, aby zajistily svoji budoucnost, podpořily své rodiny a dosáhly finanční nezávislosti.

Investice mohou být malé, důležité je začít. Například můžete investovat do akcií, podílových fondů nebo do nemovitostí. Hlavní je najít způsob investování, který vám vyhovuje a ve kterém se cítíte komfortně.

Zvládnutí finanční krize vyžaduje čas a trpělivost. Buďte proto trpěliví a věřte, že každý malý krok, který uděláte, vás posouvá blíže k finanční stabilitě. Řešení finanční krize není snadné, ale s pečlivým plánováním, disciplínou a případnou pomocí odborníků můžete svou situaci zvládnout a vybudovat si silnější finanční základnu pro svou budoucnost.

Nejnovější články

- Komerční sdělení -zpravy

Další články autora

- Komerční sdělení -PR článek