Čtvrtek, 25 dubna, 2024
- Komerční sdělení -aktuality

Jak používat domácí kompostér

Léto už je v plném proudu a zahrádkáři se jistě kochají pohledem na svou zahrádku, a pomalu začínající úrodu. Pokud si pěstujete vlastní výpěstky, jistě víte, že domácí kompost je k nezaplacení. Ale abyste měli kvalitní kompost nejdříve musíte správně plnit kompostér organickými zbytky. Víte, co patří a co nepatří do kompostu? A už jste slyšeli o žížalím čaji, výborném na hnojení? Tak si to pojďme postupně projít.

Kompostér v kuchyni

Dříve jsme si pod slovem kompostér představili velkou nádobu umístěnou v rohu zahrady. Dnes, díky pokroku v designu a technologiím můžete mít kompostér doma, a ještě z něj budete mít designový kousek. Domácí kompostér je nyní velmi v oblibě. Při přípravě na vaření jej máte hned po ruce a nemusíte běhat na zahradu nebo vyhazovat zbytky potravin, zeleniny do provizorních nádob. Do kompostéru dávejte veškerý organický odpad.

Co patří do kompostéru:

  • Odřezky ovoce a zeleniny
  • Slupky a zbytky zeleniny
  • Kávovou sedlinu
  • Vyluhovaný čaj
  • Skořápky z vajec i ořechů
  • Zbytky pečiva
  • Zbytky jídla, ale pozor na plíseň

Vermikompostér a Bokashi kompostér

Víte jaký je rozdíl mezi těmito dvěma kompostéry? Vermikompostér UrbAlive funguje na principu aktivních, pracovitých žížal, které přemění rostlinné zbytky z domácnosti na vermikompost a také výživný žížalí čaj, kterým poté pohnojíte záhonky.

Bokashi kompostér funguje na principu anaerobní fermentace bez přísunu vzduchu, procesem kvašení. Bokashi využívá schopnosti speciálních mikroorganismů – především bakterií a kvasinek. Ty jsou obsaženy ve směsi, kterou je nutné k organickým zbytkům přisypávat. Bokashi hmotu a čaj získáte po cca 4 týdnech. Tato hmota je výborná na hnojení. Samozřejmostí je nádoba vyrobená z recyklovaných materiálů. Umístit nádobu můžete v místnosti, třeba kuchyni s pokojovou teplotou nebo venku. Ale pozor dávejte v zimním období. Na zimu je lepší dávat kompost do teplejších místností, aby se nezpomaloval proces fermentace.

Do Bokashi kompostéru nepatří:

  • Ocet, džus, mléko
  • Olej, voda, větší kosti
  • Popel, zvířecí exkrementy, papír

Nejnovější články

- Komerční sdělení -zpravy

Další články autora

- Komerční sdělení -PR článek